Skiljer du mellan dina ”borden” och dina ”måsten”?

För ett tag sedan skulle jag vara med på ett videomöte, men råkade bli lite sen.

När jag stod och gjorde mig i ordning inför mötet funderade jag på om jag skulle raka mig eller inte.

Det vore bra med en rakning, men var det helt nödvändigt? Det skulle förmodligen inte synas via video, och även om det gjorde det så såg det inte speciellt ovårdat ut.

Om jag rakade mig kanske jag skulle se lite, lite mer representabel ut, men det skulle också kräva några minuter extra, vilket var ganska mycket just den här morgonen.

Jag hade för övrigt fler och liknande frågeställningar att ta ställning till.

Svårt att skilja ”borden” från ”måsten”

Skulle jag lägga tid på att stryka skjortan eller acceptera en viss skrynklighet? Skulle jag koka ägg eller nöja mig med en snabbare frukostvariant?

Skulle jag borsta tänderna med en vanlig tandborste eller med min eltandborste, vilket tar någon minut längre?

I de flesta av dessa fall valde jag de snabbaste varianterna, även om de lite mer tidskrävande kanske hade varit lite, lite bättre.

Med andra ord valde jag att fokusera på de uppgifter som jag var tvungen att göra och hoppa över de uppgifter som inte var helt nödvändiga.

Det är inte ovanligt att vi har lite svårt att skilja mellan borden och måsten.

En måste-uppgift är en uppgift som är mer eller mindre nödvändig medan en borde-uppgift är en uppgift som vore bra att klara av, men som inte är helt nödvändig.

Stryk dina ”borden” och frigör mer tid

Många gånger låter vi oss luras att tro att våra borde-uppgiften är måsten trots att de inte är det.

Genom att se över dessa uppgifter och plocka bort en del borden kan du frigöra mängder av tid som du kan lägga på måste-uppgifter eller något annat vettigt.

Testa denna övning:

  1. Gör en lista på alla dina uppgifter som du ska ta itu med i dag eller den närmaste veckan. Gå igenom dem en efter en och fråga dig om de är måsten eller borden.
  2. Gör ditt bästa för att stryka alla de uppgifter som inte är borden och undersök hur mycket tid du kan frigöra på detta vis. Se det som en utmaning.

Kanske kan du göra på något annat sätt?

Om du tar den här uppgiften på allvar tror jag att du kommer att kunna rensa upp rejält bland dina åtaganden och frigöra en hel del tid.

Många gånger låter vi saker och ting gå på autopilot i stället för att fråga oss om det går att göra på något annat sätt, och det kan kosta oss mycket tid.

Om du vill lära dig fler tekniker för att lägga upp ditt arbete på ett annorlunda sätt och frigöra mer tid, ta en titt på min onlinekurs Fokusformeln.

Redan i den första modulen kommer du att märka att det går att rensa upp bland dina uppgifter rejält utan att resultatet blir lidande.

När du väl har börjat tillämpa det system som du får lära dig i kursen, kommer du dessutom att upptäcka andra sätt att få fler saker ur händerna på ett enklare sätt.

Klicka här för att läsa mer och registrera dig på Fokusformeln.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy