Vad Chris Bailey – världens mest produktiva person – kan lära dig om prokrastinering

I boken The productivity project beskriver författaren Chris Bailey hur han år 2013 blev omnämnd som kanske världens mest effektiva person av TED.com.

Även om detta förstås var hedrande kände han sig också en smula obekväm med detta när han upptäckte att han under samma vecka ägnade inte mindre än sex timmar åt att skjuta upp sina uppgifter.

Hans prokrastinerande och omnämningen som världens kanske mest produktiva person gick således inte helt hand i hand med varandra.

Goda nyheter för Chris Bailey (och oss andra)

Men efter ett samtal med en prokrastineringsexpert, Tim Pychyl, förstod Chris Bailey att alla människor skjuter upp sina uppgifter.

Det är med andra ord mänskligt.

Om du någon gång har frågat dig om du är ovanlig för att du prokrastinerar så vet du nu alltså att detta är något som vi alla gör oss skyldiga till ibland.

Om Chris Bailey, kanske världens mest produktiva person, enligt TED.com, gör det så gör alla det.

Däremot finns det förstås grader av prokrastinering och de negativa effekter som detta beteende medför.

En del människor skjuter upp fler av sina uppgifter än andra och för vissa ställer det till större problem.

Så även om det kanske inte går att sluta prokrastinera helt och hållet, finns det goda skäl att åtminstone minska ner på det.

Fråga dig varför du prokrastinerar

Det är ju bättre att prokrastinera 5 procent av tiden än 90 procent av tiden. Som så många gånger annars är det inte svart eller vitt.

Så bara för att det är vanligt att skjuta upp sina uppgifter ibland bör vi inte göra det mer än nödvändigt.

En bra början för att komma tillrätta med uppskjutande är att fråga dig varför du prokrastinerar och i vilka sammanhang du gör det.

I en av bonuslektionerna i min onlinekurs Fokusformeln går jag igenom flera olika tekniker för att komma tillrätta med uppskjutande, oavsett vad det beror på.

Vill du lära dig hur du drastiskt kan minska ner på din prokrastinering, klicka här för att läsa mer och registrera dig på kursen.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy