Vill du lära dig att säga nej? Då är detta ditt första steg

Låt mig berätta om Kim.

Egentligen heter han något annat, men vi kan kalla honom för Kim i den här texten.

Kim har väldigt svårt att säga nej till sina kollegor. Varje gång som någon ber honom att göra något så är han snabb med att svara ja.

Det är inte alltid som Kim egentligen vill eller har tid att göra de där uppgifterna, men han tycker att det är svårt att säga nej eftersom han inte vill göra andra människor besvikna.

Dessutom blir han ibland lite smickrad när någon vill ha hans hjälp.

Hur ja-sägandet leder till mer stress

Det är inte alltid som Kims kollegor tycker att just han är bäst lämpad att utföra uppgiften, men de frågar honom för att han aldrig säger nej.

Vill man vara elak skulle man kunna säga att de utnyttjar situationen och Kims snällhet.

Med andra ord bidrar Kim till att få ännu fler jobbförfrågningar genom sitt ständiga ja-sägande.

Och det har ett högt pris. Genom att han tar på sig en massa extrauppgifter på grund av sina svårigheter att säga nej blir det mindre tid över till annat samtidigt som det ökar hans stress.

Hans övriga uppgifter blir inte alltid gjorda i tid eller så blir hans dagar på jobbet väldigt långa.

En dag bestämmer sig Kim för att gränsen är nådd. Sakta men säkert börjar han att träna sig på att säga nej, även om det känns ganska motigt i början.

Fler nej = mindre jobb och mer respekt

Som tur är tar det inte lång tid innan det börjar ge resultat. Han får betydligt mer luft i sitt schema och han slipper att ständigt känna sig pressad av sin långa att göra-lista.

Det gör också att han kan gå hem i tid på kvällarna, så att han får mer tid över till familjen, träningen och sina vänner.

Men det mest oväntade av allt är att andra människor börjar respektera Kim på ett annat sätt när han sätter tydligare gränser.

Med andra ord har hans ökade förmåga att säga nej fått en rejäl positiv effekt på hans välbefinnande, både när det gäller den minskade stressen och andra människors syn på honom.

Jag vet inte om du känner igen dig i Kims historia eller inte, men om du har svårt att säga nej är det en bra idé att börja träna dig på det.

Det är faktiskt ett av de snabbaste sätten att frigöra tid och öka ditt välbefinnande på jobbet och samtidigt få mer respekt från andra.

Du kan också lära dig att säga nej

Jag vet att det kan vara lättare sagt än gjort att yttra det där nej:et, speciellt när ja:et ofta kommer på autopilot.

Men en bra början om du behöver träna dig på detta är att börja med att be om betänketid.

Nästa gång som någon ber dig om något, säg inte ja direkt, utan ta i stället för vana att säga ”får jag tänka på det en stund – när behöver du ha besked?”.

När du får lite betänketid blir det lättare att se klart på situationen och säga nej i de fall som det är befogat.

Det är dessutom lättare att be att få tänka på saken än att säga nej direkt om det tar emot att sätta gränser på det viset.

Vad ska du säga ja och nej till?

En annan viktig del i att lära sig säga nej är att veta vad du faktiskt ska säga ja och nej till.

I min onlinekurs Fokusformeln får du lära dig en enkel metod som jag kallar Filterfrågor där du går igenom tre frågor i ett beslutsträd för att fatta ett bättre beslut.

Med hjälp av dessa frågor blir det betydligt lättare för dig att veta vad du ska säga nej till och vad du ska säga ja till.

När du väl vet vilket beslut som är rätt känns det också bättre att säga nej eftersom du kan stå för ditt svar på ett annat sätt.

Utöver detta får du lära dig hur du kan gå tillväga när du framför ditt nej för att det ska bli enklare och kännas lite bättre i magen.

Om du vill läsa mer om kursen och registrera dig på den, kan du i vanlig ordning göra det på den här sidan.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy