I den bästa av världar skulle de flesta uppgifter som vi tar oss an kännas lika lustfyllda och meningsfulla.
Då skulle vi inte behöva bekymra oss om göromål som inte blir av och som ligger och samlar mentalt damm tillsammans med vårt dåliga samvete.
Men så är det ju oftast inte. Vissa uppgifter tar helt enkelt emot mer än andra. Samtidigt måste även dessa uppgifter ibland göras.
Var snäll mot dig själv – och få färre surdegar
Ett sätt att göra det lite enklare att komma igång och minska startsträckan för en viss uppgift är att fråga sig om det går att göra den på ett lite mer lustfyllt sätt.
Det handlar helt enkelt om att vara snäll mot sig själv och göra det tråkiga lite mindre tråkigt och lite mer uthärdligt.
Det finns flera exempel på hur du kan använda dig av detta, men ett av dem är att försöka göra uppgiften på ett annorlunda sätt.
I mitt fall brukar jag till exempel lyssna på en podd eller en ljudbok när jag ägnar mig åt uppgifter som inte kräver min fulla koncentration och inte känns så roliga.
Det kan handla om att hänga tvätt, gå och handla eller att packa inför en kortare resa.
En mer konstruktiv variant av multitasking
Uppgiften i sig blir förstås inte roligare när jag lyssnar på en podd, men den blir mer uthärdlig och lättare att komma igång med.
En annan poäng med detta är att jag faktiskt tar mig tid att lyssna på den där podden eller ljudboken, vilket kanske inte skulle ha hänt annars.
Jag slår med andra ord två flugor i en berömd gammal smäll.
Multitasking brukar i vanliga fall inte vara någon höjdare, men när det används på det här sättet är det faktiskt riktigt bra.
Vill du lära dig fler sätt att komma igång med saker som aldrig tycks bli av, ta en titt på min onlinekurs Fokusformeln.
Du kan läsa mer om kursen här.