Två typer av effektivitet

En tid efter att jag hade börjat intressera mig för personlig effektivitet och tidshantering upptäckte jag något som fick mig att tänka om.

Under en längre tid hade jag kämpat med att få min tid att räcka till, och när jag väl förstod hur jag kunde öka min produktivitet var jag helt inställd på att få så mycket som möjligt gjort.

Och även om det var ett stort steg i rätt riktning så insåg jag snart att jag bara hade löst halva problemet.

Jag märkte nämligen att det inte räckte med att göra saker och ting snabbare för att få ut det mesta möjliga av mina arbetsdagar.

Lång att göra-lista

Oavsett hur effektiv jag var kom det nämligen alltid nya uppgifter och fyllde på min att göra-lista.

Det kunde handla om att jag drog igång fler projekt, tackade ja till saker utan att tänka igenom dem eller lade tid på mer eller mindre meningsfulla möten.

På så sätt kunde mina dagar bli väldigt långa, trots att jag var minst dubbelt så produktiv.

Att få mycket gjort, vilket jag kallar kvantitativ effektivitet, är med andra ord bara en typ av effektivitet.

Kvalitativ effektivitet

För att bli effektiv på allvar är det minst lika viktigt att prioritera och lägga tiden på rätt uppgifter, vilket jag kallar för kvalitativ effektivitet.

Det är först när vi börjar skilja mellan olika typer av uppgifter och säger ja till rätt – och nej till fel – som det går att frigöra stora mängder tid.

Det här tänkesättet bygger på den så kallade 80/20-regeln som säger att 80 procent av våra resultat kommer från 20 procent av våra ansträngningar.

Då gäller det med andra ord att satsa på rätt typ av uppgifter.

Om du ägnar mest tid åt de aktiviteter som ger bäst resultat och kombinerar kvantitativ och kvalitativ effektivitet kan du spara massor av tid.

Mindre jobb + bättre resultat

Inte bara för att du får fler saker ur händerna – du jobbar också med färre uppgifter som leder till fler konkreta resultat.

Hur gör du detta i praktiken?

En bra början är att veta vad du inte ska göra. I min nästa artikel ska jag därför gå igenom tre misstag som ökar risken för att lägga tiden på fel saker.

Om du undviker dessa tabbar har du goda chanser att få ut betydligt mer av dina arbetsdagar. Så håll utkik efter min nästa artikel.

Men det var allt för närvarande. Ha en fortsatt bra dag.

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy