WhatsApp, sms, mejl, Facebook Messenger, Direct Message, med mera, med mera.
Det finns många olika sätt att kommunicera på i dag. Och det är ju bra att det finns alternativ, speciellt med tanke på att de har lite olika funktioner.
Men det finns baksidor med detta också.
Vid flera tillfällen har jag loggat in på Facebook och upptäckt att jag har flera meddelanden i Messenger som jag inte har sett.
(Mejlnotiserna från Facebook verkar inte alltid fungera och är ofta ganska luddiga.)
Jag är nämligen väldigt sällan inloggad på den privata delen av Facebook, men det vet ju inte de som skickar meddelanden.
Vi har med andra ord lite olika preferenser när det handlar om att kommunicera, och när alla använder sitt eget sätt blir det lätt fel.
WhatsApp-meddelandet som försvann
Häromdagen blev det extra förvirrande. Jag kunde ha svurit på att jag fick en sms-notis från en bekant, men när jag gick in och tittade bland mina sms så hittade jag ingenting.
Jag gick in i mina telefonkontakter för den person som det gällde men kunde inte se någonting där heller.
Till slut tipsade min sambo om att ta en titt i WhatsApp-appen, och där fanns det meddelande som jag hade sett, men misstagit för ett sms.
I det här fallet gick det ju bra, men det kunde ha blivit pinsamt om jag inte hade hittat det och inte svarat på det.
Det är nog inte så mycket vi vare sig kan eller vill göra åt alla dessa kommunikationskanaler. Vad vi däremot kan tänka på är att inte sprida ut våra uppgifter på samma sätt.
Många av oss har nämligen ett liknande beteende när det handlar om våra uppgifter. Vi sprider ut dem på mängder av olika ställen.
Post-it-lappar, kalendrar och olästa mejl
När vi planerar att göra en viss sak eller när någon hör av sig och ber oss göra någonting kanske vi skriver upp det på en Post-it-lapp som vi sätter på datorn.
En annan gång skriver vi in en uppgift i vår kalender och en tredje gång markerar vi ett mejl som oläst för att komma ihåg att återkomma till det lite senare.
När vi sprider ut våra uppgifter på det här sättet ökar risken för att vi ska missa något av dem.
En Post-it-lapp faller lätt bort och vi kanske glömmer bort att titta i vår kalender vid rätt tidpunkt.
Dessutom kan det skapa en känsla av att vi har glömt någonting, vilket skapar en onödig stress.
En betydligt bättre strategi är att samla alla dina uppgifter på ett och samma ställe, så att du aldrig behöver fundera på om du har missat någonting.
Så fort det dyker upp en uppgift skriver du bara upp det där, vilket minskar risken för att du ska glömma bort det eller missa det.
Hemligheten bakom ett ”superminne”
Detta är en av mina hemligheter för att ha full koll på mina uppgifter och minska min stress, trots att jag egentligen är ganska disträ.
Nu för tiden är det väldigt sällan jag glömmer bort något eller missar en uppgift som jag har tagit på mig.
Den här typen av system var därför en viktig del när jag satte samman min onlinekurs Fokusformeln, där jag i detalj går igenom hur du använder en sådan här lista tillsammans med din övriga planering, exempelvis en daglig att göra-lista.
I den lektionen går jag även igenom hur jag använder min favoritapp för att göra-listor och hur jag kopplar den till mitt övriga system.
Följer du de instruktioner som du får lära dig i den här lektionen ska det mycket till för att du inte ska utmärka dig som en person som har extremt bra koll på dina uppgifter.
Det är dessutom väldigt lätt att komma igång med det här systemet. Klicka här för att registrera dig på kursen.