66 dagar som kan förändra ditt liv

De flesta av oss vet hur svårt det kan vara att lägga sig till med en ny vana och hur lång tid det kan ta innan det nya beteendet har satt sig.

Forskning visar att det tar i genomsnitt 66 dagar att etablera en ny vana.

Med andra ord gäller det att ha lite tålamod och hålla fast vid det nya beteendet tills det kommer av sig självt utan att vi behöver anstränga oss så mycket.

En ny vana känns nämligen ofta inte naturlig från början och då är det lätt hänt att vi ger upp och går tillbaka till vårt gamla sätt att bete oss.

På så sätt får vi aldrig se resultatet av våra ansträngningar.

Det blir en naturlig del

När jag började träna en gång i tiden kändes det inte alls speciellt roligt eller naturligt att ge mig iväg till gymmet.

Men i dag, när jag har tränat regelbundet under flera år, skulle det kännas konstigt att helt plötsligt sluta med min träning.

Och så fungerar det med de flesta andra vanor också. De tar emot i början, men om vi inte ger upp blir de en naturlig del av vårt liv.

Så fundera på en vana som du själv har försökt att etablera, oavsett vad den gäller.

Kanske handlar det om att börja träna, att äta mer vegetariskt eller att sluta jobba alltför sent på kvällarna.

Ge din vana en ärlig chans

Lova dig sedan att ge den nya vanan en ärlig chans och se till att hålla fast vid den i minst 66 dagar, det vill säga drygt två månader.

Därefter kan du utvärdera om du ska fortsätta med den eller inte.

Om du redan på förhand känner till att det kan ta lite tid att ändra eller införa ett nytt beteende kommer du att ha lite mer realistiska förväntningar.

Det gör att risken för att du ska ge upp vid första bästa motgång minskar.

Och efter två månader kommer det att vara en helt annan sak. Då kommer det förmodligen att kännas konstigt att inte hålla din nya vana vid liv.

Och när du väl har fått den här insikten, att det tar tid att etablera en ny vana, kan du ha detta i åtanke när du ändrar på andra beteenden också.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy