En lektion om planering från en klassisk bladvändare

Har du någon gång varit med om att börja läsa en bok som du sedan inte har kunnat lägga åt sidan?

En inte alltför vågad gissning är att detta har hänt, men kanske har du inte tänkt på att den där typen av bladvändare kan lära oss ett och annat om att planera vår tid.

Jag kom att tänka på detta häromdagen när jag bestämde mig för att läsa en bok som jag var lite nyfiken på.

Jag råkade fastna i en bladvändare

Planen var att jag bara skulle läsa några sidor i det första kapitlet för att se hur boken verkade och sedan göra något annat.

Men när jag väl hade läst en stund bestämde jag mig för att läsa färdigt kapitlet, och sedan fortsätta med nästa. Det var med andra ord en riktig bladvändare.

När jag slutade hade jag läst en betydligt större del av den där boken än vad jag hade tänkt mig. Jag skulle ju bara läsa några sidor.

Jag tror inte att det hade gått på samma sätt om jag hade bestämt mig för att läsa så där långt från början.

Om jag hade tänkt att ”nu ska jag läsa tre kapitel i den här boken” så hade jag kanske aldrig kommit igång eftersom det hade känts lite överväldigande.

Det är likadant med många av våra uppgifter. Ibland känns de stora och oöverstigliga, och det gör att vi inte ens kommer igång med dem, utan prokrastinerar.

Så slipper du sista minuten-stress

En enkel lösning på detta är att bryta ner dina större åtaganden till mindre delar, oavsett om det handlar om en enstaka uppgift eller ett helt projekt.

När du väl har gjort detta kommer motståndet att minska så att det blir lättare att komma igång, vilket gör att du slipper att samla en massa surdegar på hög.

Det gör också att du får en bättre framförhållning så att du inte behöver lägga energi på en massa sista minuten-stress.

Vill du lära dig hur du går tillväga för att planera dina projekt, veckor och dagar på ett enkelt men effektivt sätt, så innehåller min onlinekurs Fokusformeln en hel modul om det.

Förutom att jag i detalj går igenom hur du kan lägga upp din planering visar jag hur du kan använda två smarta appar för att underlätta din planering.

Klicka här för att läsa mer och registrera dig på kursen, så kan du ta det första klivet mot en bättre planering och mindre sista minuten-stress redan i dag.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy