Mark Zuckerberg och hans smarta produktivitetshack

Om du tittar på några bilder av Facebooks vd Mark Zuckerberg så märker du att han nästan alltid har samma typ av kläder på sig: jeans och en grå t-shirt.

Med tanke på Zuckerbergs synnerligen goda ekonomi handlar det som bekant inte om att han inte har råd att köpa andra och lite mer eleganta kläder.

Det monotona klädvalet har en betydligt mer genomtänkt funktion. Förutom att det bidrar till hans image, så hjälper det honom att minska ner på antalet beslut som han måste fatta en vanlig dag.

Ju färre val han tvingas göra – inklusive vad han ska ha på sig – desto mer energi har han över till andra beslut, vilket förstås också gör honom mer produktiv.

Mark Zuckerberg är inte ensam

Det kan verka märkligt att ett sådant till synes litet beslut, som vilka kläder man ska ha på sig, skulle kräva så mycket energi, men många små beslut blir en hel del efter ett tag.

Steve Jobs hade som bekant för övrigt också ofta samma kläder på sig: jeans, sneakers och den berömda svarta polon.

Till skaran med en begränsad garderob hör även Barack Obama som har berättat om en liknande klädfilosofi, även om hans ämbete krävde en lite mer uppstyrd klädsel än Zuckerbergs och Jobs.

Så vad kan vi då lära oss av detta? En hel del faktiskt.

De flesta av oss kanske inte vill klä oss i samma typ av kläder varje dag, och majoriteten av oss fattar nog inte heller lika många eller viktiga beslut som dessa personer.

Men det är fortfarande ingen dum idé att minska ner på antalet val en vanlig dag genom att skapa en tydlig struktur för oss själva för att spara på våra mentala krafter.

Så sparar du din mentala energi

Här är några sätt att göra detta på:

  • Skapa en mallad veckoplanering där dagarna följer ett grundtema som du mappar in dina olika typer av uppgifter i, exempelvis möten, förberedelser och administration.
  • Gör en tydlig planering för nästkommande arbetsdag i slutet av varje dag så att du inte behöver börja dina morgnar med att fundera på vad du ska ägna dig åt.
  • Skapa rutiner och checklistor för lite mer komplexa uppgifter som du gör regelbundet, så att du inte behöver tänka igenom varje steg varje gång.

Detta är bara några exempel på hur du kan skapa en struktur för att hushålla med dina mentala krafter.

Som du märker är det ganska enkla principer som det handlar om, men ju färre beslut som du måste fatta en vanlig dag – hur små de än kan tyckas vara – desto mindre energi kommer du att göra av med.

Lär dig mer om att skapa struktur

Om du vill veta mer om hur den här typen av planering och struktur kan läggas upp, så är min onlinekurs Fokusformeln någonting för dig.

När du följer upplägget som du får lära dig i den här kursen slipper du dessutom att lägga energi på att leta efter effektivitetsmetoder och sätta samman dem i ett eget system. Allt detta är redan gjort åt dig.

Gå bara igenom lektionerna och följ instruktionerna så kommer du snart att märka en tydlig skillnad.

Inte bara för att du får mer gjort utan också för att du sparar energi och blir piggare, så att du orkar fler saker, både på jobbet och utanför.

Skulle du sedan vilja komplettera dessa tekniker med att använda samma typ av kläder varje dag, så går det förstås också bra 🙂 .

Klicka här för att läsa mer och registrera dig på kursen.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy