Den snabbaste vägen till en effektiv dag?

När vi bestämmer oss för att öka vår effektivitet är det lätt hänt att vi lägger mest fokus på HUR vi ska bära oss åt, det vill säga hur vi ska jobba för att få fler saker gjorda.

Och det är självklart en viktig del. Det är svårt att bli mer effektiv om vi inte lägger upp vårt arbete på ett annorlunda sätt.

Men det är också viktigt att fundera på VAR vi jobbar för att få ut så mycket som möjligt av vår dag.

Den plats där vi utför vårt jobb kan nämligen ha stor betydelse för hur effektiva vi blir.

Om du sitter på en plats där du hela tiden blir avbruten eller störs av olika typer av avbrott är det svårt att vara maximalt effektiv, hur smart du än lägger upp ditt arbete.

Var är du som mest effektiv?

En viktig nyckel till att få fler och rätt saker gjorda är därför att fundera på var du är som mest effektiv och om du kan ägna mer av din jobbtid där.

Du kanske inte kan sitta där varje dag, men möjligen en del av din arbetsdag eller vecka.

Några platser som många tycker fungerar bra för att få jobba ifred är kaféer, hemma eller i ett avskilt konferensrum.

Om inget av detta fungerar för dig kan du kanske sätta på dig ett par hörlurar för att visa andra att du inte vill bli störd?

Ni kan också komma överens om vissa tider då ni inte stör varandra, exempelvis varje dag mellan klockan 9.00 och 10.00 eller varje fredag klockan 9.00 och 12.00.

Huvudsaken är att du tänker igenom vilken typ av plats som gör dig mest effektiv och sedan hittar en sådan plats.

Din effektivitet går genom taket

Kom bara ihåg att detta varierar från person till person. Någon jobbar bäst i ett helt tyst rum, någon annan på en stökig restaurang.

Själv tycker jag till exempel mycket om att jobba på olika kaféer och märker att jag blir mer effektiv där än på många andra platser.

Det innebär inte att jag alltid sitter där och jobbar, men jag har det i åtanke och försöker att göra det när jag har möjlighet till det och tycker att det är motiverat.

När du väl har hittat en plats där du får sitta ifred, utan en massa distraktioner, kommer du att märka hur mycket det kan göra för din effektivitet.

Bli inte förvånad om du du får mer gjort på en timme eller två än vad du skulle ha fått gjort under en hel dag på din vanliga arbetsplats.

Om du dessutom väljer samma plats flera gånger kommer du till slut att börja förknippa just den platsen med fokus, vilket gör att du ställer in dig på det när du sätter dig där.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy