Har du vaknat på fel sida? Prova det här

Som så många andra kvällar satt vi för ett tag sedan hemma i tv-soffan och sökte bland utbudet i en av streamingtjänsterna för att försöka hitta något att titta på.

Det slog mig då att principen som vi använde för att välja film eller tv-serie även går att använda för att få en mer produktiv dag.

Taktiken vi använde var att helt enkelt titta på de första tio minuterna av serien eller filmen ifråga, och om den inte hade fångat oss efter den tiden stoppade vi och började leta efter en ny.

Erfarenheten har nämligen visat att om en film eller tv-serie väcker vårt intresse redan från början, har den en tendens att fortsätta på samma vis.

Det är exakt likadant med en vanlig arbetsdag. Hur den börjar har en tendens att till stor del avgöra hur den kommer att fortsätta.

En dag som börjar produktivt har inte sällan en tendens att fortsätta på samma sätt. Och en dag som börjar lite mindre produktivt har en tendens att bli mindre effektiv.

Uttrycket att vakna på fel sida har förmodligen ganska mycket att göra med hur vi inleder vår dag.

Ett bra sätt att få en produktiv dag är därför att ha en fast morgonrutin eller ett par tydliga riktlinjer på morgonen som ökar sannolikheten för att det ska bli en effektiv dag.

För min del strävar jag till exempel efter att alltid börja dagen med de viktigaste och mest krävande uppgifterna innan jag tar itu med de övriga.

Jag undviker också att läsa e-post i början av dagen eftersom det innebär att jag tar mig an någon annans agenda och lätt hamnar på avvägar när det gäller min egen.

Dessutom vet jag att dagen ofta blir mer effektiv om jag har sovit ordentligt under natten och även hinner med ett träningspass innan jobbet drar igång.

Vad har du själv för knep för att få en bra start på dagen?

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy