Hur en trasig diskmaskin förstörde mitt fokus

En smått irriterande händelse för ett tag sedan påminde mig om hur viktigt det är att vara fokuserad för att bli riktigt effektiv och få fler och rätt saker gjorda.

Det hela började med att vår diskmaskin helt plötsligt lade av. Eftersom den hade ganska många år på nacken var det ingen idé att laga den utan vi bestämde oss för att installera en ny.

Samma dag som installatören skulle komma satt jag hemma och jobbade. Eftersom jag var tvungen att vara tillgänglig för att kunna släppa in honom hade jag hela tiden min mobil påslagen.

I vanliga fall har jag nästan alltid telefonen i ljudlöst läge för att kunna fokusera helt och hållet på det jag ska göra och slippa bli avbruten av sms, telefonsamtal eller andra typer av notiser från mobilen.

Men som sagt, denna gång hade jag inte så mycket att välja på eftersom jag var tvungen att vara tillgänglig.

Och det tog inte många minuter innan det blev tydligt för mig varför jag lägger så stor vikt vid fokus.

Med jämna mellanrum blev jag avbruten av alltifrån sms till telefonsamtal från säljare vilket gjorde att jag hade väldigt svårt att fokusera på mina arbetsuppgifter fullt ut.

Och även när det inte lät från mobilen satt jag och kastade ett öga på den vilket gjorde mig betydligt mindre koncentrerad.

Det tog några timmar innan installatören hörde av sig och under den tiden var jag betydligt mindre produktiv än vanligt. På det hela taget fick jag mycket mindre gjort den dagen än annars.

Mycket riktigt har det också visat sig att det kan ta över 20 minuter att återfå fullt fokus efter att vi har blivit avbrutna, även om det bara handlar om några sekunders avbrott.

En rekommendation är därför att göra vad du kan för att undvika olika typer av störande moment när du jobbar med något koncentrationskrävande.

Jag behöver väl knappast nämna att jag var glad att återgå till mitt vanliga sätt att jobba dagen därpå och var då noga med att inte ha min mobil påslagen.

Så även om det var värt att tappa lite i effektivitet för att få den nya diskmaskinen på plats är jag glad att den typen av maskiner inte behöver bytas så ofta. Annars skulle inte mycket bli gjort.

Vad har du själv för erfarenhet av att jobba med och utan störande moment?

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy