Prioritera det här och du blir mer effektiv

Har du någon gång funderat på vad det är som gör att vissa dagar blir mer produktiva än andra?

En av de saker som jag själv har märkt påverkar produktiviteten i ganska stor utsträckning, men som alla kanske inte tänker på är sömnen.

De nätter då jag har fått en god sömn och sovit de cirka sju timmar som jag personligen brukar behöva för att känna mig pigg och utvilad får jag betydligt mer gjort på dagarna.

Jag blir mer koncentrerad, jag skjuter inte upp mina uppgifter och jag känner mig mer energisk under dagen.

De nätter då sömnen har varit sämre upplever jag det motsatta. Jag har svårare att koncentrera mig, jag skjuter upp fler uppgifter och jag tar längre pauser när jag arbetar.

Och det är naturligtvis inte så konstigt. Vår sömn påverkar till stor del hur vår hjärna fungerar och när vi inte får den sömn vi behöver sätter det gärna sina spår.

En bra idé för att öka din effektivitet är därför att prioritera din sömn genom att försöka sova den tid du behöver.

Ibland kan det finnas omständigheter som gör att vi måste göra avkall på sömnen, exempelvis för att vi har småbarn, att vi är jetlaggade eller för att vi mår dåligt av olika skäl.

Men oavsett hur tillvaron ser ut är det viktigt att göra vad vi kan för att prioritera vår sömn och inte försämra den mer än nödvändigt, exempelvis genom att gå och lägga oss för sent.

Här är några andra tips för en god sömn:

— Sikta på att gå och lägga dig ungefär vid samma tid varje dag. Vår sömn styrs till stora delar av en inre biologisk klocka som talar om för övriga kroppen när det är dags att sova och den klockan styrs till stora delar av våra vanor.

— Ligg inte vaken för länge i sängen. Då är det bättre att du stiger upp och väntar tills du känner dig sömnig innan du går och lägger dig igen. Ju mer vaken tid vi ägnar i sovrummet, desto mer kommer vi att associera den platsen med vakenhet.

— Fundera på hur din livsstil påverkar din sömn. Att kaffe till exempelvis är uppiggande är ingen nyhet, men effekten sitter i längre än vad många tror. Vill du vara säker på att inte påverkas av koffein bör du inte ta någon kopp efter lunch. Detta gäller även te, coladrycker och energidrycker.

Det finns naturligtvis mycket mer att säga om hur vi kan förbättra vår sömn, men detta är några tips som jag vet fungerar bra för många.

Huvudpoängen är att det kan vara värt att se över din sömn om du vill maximera din effektivitet. Med tanke på hur mycket mer produktiv en dag kan bli om vi sover gott kan det helt klart vara värt att lägga lite energi på detta.

Hur påverkas du själv av en god respektive en mindre god sömn?

P. S. När vi känner oss stressade och har mycket att göra är det lätt att bortprioritera vissa grundläggande saker i vår tillvaro, exempelvis sömnen, men det brukar straffa sig i längden, inte minst genom att vi blir mindre effektiva.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy