Forrest Gumps argument för en välkonstruerad att göra-lista

En av de mesta klassiska replikerna från filmen Forrest Gump är förstås när Tom Hanks karaktär citerar sin mamma med orden: ”Livet är en chokladask. Du vet aldrig vad du ska få.”

Detta är ju också ett tema som går igen i hela filmen – Forrest hamnar i en massa oväntade situationer, där den ena leder till den andra, och lyckas bra med vad han än företar sig.

På ett sätt kan vi säga att våra dagar också till stora delar är som chokladaskar. Vi vet inte alltid vad en dag kommer att föra med sig när den börjar. För vissa människor är dessutom tillvaron mer oförutsägbar än för andra.

Men även om vi inte alltid vet hur en dag kommer att utveckla sig är det viktigt att alltid ha en planering att utgå ifrån i form av en att göra-lista.

En daglig planering ger dig en riktning

Det ger dig en riktning som du kan falla tillbaka på så att du åtminstone får det viktigaste gjort under dagen, även om det inträffar en massa oväntade saker så att du inte alltid kan hålla fast helt och hållet vid din planering.

Dessutom blir det enklare att prioritera även nya och oväntade händelser om du har en plan att stämma av dem emot.

Med anledning av detta är det alltid en bra idé att göra din planering redan dagen före så att den ligger färdig när dagen sätter igång.

Då minskar du risken för att den första oväntade händelsen ska få dig på fall och att resten av dagen också ska gå om intet.

Grundläggande krav på en att göra-lista

För att din dagliga planering i form av en att göra-lista ska fungera så bra som möjligt bör den uppfylla några grundläggande krav:

  • En stor del av punkterna bör vara knutna till dina övergripande mål så att du du alltid rör dig i rätt riktning (samtidigt som det gör planeringen enklare).
  • Den bör inte vara för omfattande eftersom det kan göra att du ökar din stress samtidigt som du upplever att du inte kommer någonstans när du bockar av dina uppgifter.
  • Varje punkt ska vara avgränsad så att du vet exakt vad du ska göra och inte blir förvirrad när du ska ta itu med dina uppgifter.

Det finns mycket mer att säga om detta

En att göra-lista är ett enkelt men effektivt verktyg för att snabbt öka din effektivitet och få ut mer av dina dagar, och det finns förstås mer än så här att säga om detta.

I min onlinekurs Fokusformeln hittar du en hel lektion om hur du konstruerar en effektiv att göra-lista och planerar dina dagar på ett bra sätt för att få ut så mycket som möjligt av dem.

Du får bland annat veta hur många punkter jag tycker att din lista bör innehålla, vilken app jag rekommenderar för att göra-listor och en del andra saker att tänka på.

Registrera dig på kursen i dag så kan du vara igång med din första att göra-lista redan i morgon.

Klicka här för att läsa mer och registrera dig.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy