Så får du en bra start på dagen – tre tips som faktiskt fungerar

Det sägs att det första intrycket varar.

Jag vet inte om det alltid stämmer, men vad jag däremot vet är att den första stunden på en ny dag kan ha stor betydelse för hur produktiva vi blir.

Om vi börjar dagen på ett mindre bra sätt finns det en risk för att det gör oss mer stressade och mindre effektiva, även under de följande timmarna.

Den första stunden sätter nämligen gärna tonen för resten av dagen. Det är bland annat det vi syftar på när vi pratar om att vakna på fel sida.

Du har med andra ord mycket att vinna på att få en bra start på morgonen för att också få resten av dagen att flyta på.

Tips för att få en bra start på dagen

Här är några tips för att börja din dag med en rivstart:

Tips #1: Undvik att läsa mejl direkt på morgonen. I samma stund som du öppnar din inkorg ökar risken för att du ska hamna på avvägar på grund av den distraktion som alla mejl innebär så att du glömmer din egen planering. När du öppnar din inkorg öppnar du också någon annans agenda.

Tips #2: Prioritera sömnen. De flesta människor vet att det är viktigt att sova ordentligt, men alla tänker inte på att det också påverkar hur produktiva vi blir. Om du inte sover ordentligt ökar risken för att du får svårare att koncentrera dig, att du fattar sämre beslut och att du skjuter upp dina uppgifter.

Tips #3: Förbered din att göra-lista dagen före. En sådan daglig planering är ett av de bästa sätten att få mer gjort, förutsatt att listan är konstruerad på rätt sätt. Om du skriver den kvällen före kan du börja jobba med dina uppgifter direkt och slipper att lägga tid på att fundera på vad du ska ägna dagen åt.

Bonustips: Klara av dagens viktigaste uppgift direkt. Så fort dagen har börjat ökar risken för att vi ska låta oss distraheras av en mängd olika saker. Men om du alltid ser till att klara av dagens viktigaste uppgift först så har du åtminstone fått den gjord samtidigt som det blir lättare att hålla sig på rätt spår när du väl har börjat på det viset.

Vill du veta mer om att få mer gjort?

De här tipsen är förstås inte de enda som fungerar för att få en bra start på morgonen och göra resten av dagen produktiv. Men de är en bra början.

Vill du veta mer om hur du lägger upp dina dagar för att få mer gjort på mindre tid och lära dig ett effektivitetssystem som faktiskt fungerar?

Då är min onlinekurs Fokusformeln något för dig. Klicka här för att läsa mer och registrera dig.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy