Fokusformelns guide till Pomodorotekniken

Ett av de största misstagen när det handlar om effektivitet är att multitaska, det vill säga att jobba med flera saker samtidigt. För varje gång som vi byter uppgift kan det nämligen ta över 20 minuter innan vår hjärna helt har återfått sitt fokus. Ett bra sätt att få mer gjort är därför att använda den så kallade Pomodorotekniken. Den går ut på att jobba med en sak i taget och att lägga in regelbundna pauser för återhämtning. Så här går den till:

Steg 1: Förberedelse

Sätt dig på en plats där du vet att du kommer att få sitta ifred. Stäng av ditt mejlprogram, slå av ljudet på din mobiltelefon och lägg den på ett ställe där du inte kan se den så att du undviker att bli störd av samtal, sms eller notiser.

Steg 2: Fokus

Sätt en timer på 25 minuter. Starta tiden och börja arbeta med den uppgift du har bestämt dig för att fokusera på. Byt inte göromål under tiden utan fortsätt jobba med en och samma uppgift tills de 25 minuterna har gått.

Steg 3: Vila

Ta en paus på fem minuter. Gör inte något krävande under denna tid utan se till att koppla av genom att till exempel röra på dig lite, lägga dig ner och vila eller ta någonting att dricka. Undvik aktiviteter du kan fastna i.

Steg 4: Repetition

Sätt timern på en ny 25-minutersrunda. Starta tiden och fortsätt med samma uppgift som tidigare eller byt till en ny om du hann klart under det förra arbetspasset. Efter fyra 25-minuterspass, ta en längre paus på 20 till 30 minuter.

Vid en första anblick kan den här tekniken verka lite för enkel för att fungera. Men ge den en ärlig chans så kommer du förmodligen att bli överraskad över hur mycket mer du hinner när du ägnar dig åt en sak i taget i stället för att dela upp din uppmärksamhet på flera uppgifter samtidigt.

* * *

Trots att den här metoden är så enkel kan den fungera förvånansvärt bra för att öka sin effektivitet och känna sig mindre splittrad. Om du vill lära dig fler smarta sätt att få mer gjort och minska din stress, ta en titt på min onlinekurs Fokusformeln. Läs mer här: fokusformeln.se/onlinekurs

 

Copyright @ 2018-2020 Fredrik Hillvesson

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy