Gunde Svan-metoden för en effektivare dag

Jag skulle tippa att de flesta av oss då och då hamnar i situationer då tiden helt plötsligt blir väldigt knapp och vi måste lägga på ett extra kol.

Det hände mig en morgon för ett tag sedan när jag insåg att jag var på väg att missa ett viktigt möte.

I samma stund som jag blev medveten om detta ökade jag takten rejält och allting gick helt plötsligt i en mycket högre takt.

Jag duschade snabbare, jag klädde på mig snabbare, jag borstade tänderna snabbare. Allt detta för att jag hade mindre tid på mig.

Inte för att jag brukar vara speciellt långsam i vanliga fall, men detta var något helt annat.

Så maximerade Gunde Svan sin duschtid

I samband med detta kom jag att tänka på den fornstore skidåkaren Gunde Svan som under en period gjorde det till en konst att duscha så snabbt som möjligt för att spara tid.

Tack vare sin satsning på detta lyckades han komma ner till så lite som 1,23 minuter.

På denna tid hann han klä av sig, duscha och tvätta håret, torka sig och klä på sig igen.

Även om jag inte lyckades bli klar på 1,23 minuter, så visar det här att det ofta går att göra saker betydligt snabbare än vi tror.

Om vi inte utmanar oss själva och provar att göra saker i ett högre tempo är det lätt att vi fastnar i gamla mönster och att saker och ting tar ovanligt lång tid.

Det kanske inte spelar så stor roll hur lång tid det tar för oss att duscha, men i många andra sammanhang kan det vara väldigt viktigt.

Deadlines – ett enkelt sätt att få mer gjort

Till syvende och sist handlar detta om den så kallade Parkinsons lag som enkelt uttryckt innebär att något tar lika lång tid att göra som du har tid på dig att göra det.

Ett beprövat sätt att snabbt öka din effektivitet och minska ner tiden som något tar är att jobba med tydliga och snäva deadlines.

Genom att ge dig själv mindre tid att slutföra något kommer du också att kunna öka din effektivitet så att du får mer gjort.

Om du gör detta i flera olika sammanhang och med varierande uppgifter är det inte omöjligt att du kan spara flera timmar varje vecka, ja, till och med varje dag.

Det går dessutom att sätta i system och då blir det ett förvånansvärt effektivt sätt att enkelt få betydligt mer gjort.

Vill du lära dig de exakta stegen i hur detta går till? Min onlinekurs Fokusformeln innehåller en hel lektion om just detta.

Den innehåller förstås mängder av andra metoder för att snabbt och enkelt öka din effektivitet, men bara genom att följa instruktionerna i den här lektionen kommer du förmodligen att drastiskt kunna öka din effektivitet redan i dag.

Klicka här för att läsa mer och registrera dig på kursen.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy