”Hur ska jag hinna med allt?”

När jag har frågat ett stort antal människor om vad som i första hand bekymrar dem när det gäller deras tid dyker en fråga ofta upp:

”Hur ska jag hinna med allt?”

Det är enkelt att förstå den där frågan – jag har själv ställt mig den många gånger.

När kraven är många och tiden är begränsad är det lätt att känna sig uppgiven.

Du kan inte hinna med allt

Men faktum är att frågan är fel ställd – du kommer inte att hinna med alla dina uppgifter hur hårt du än jobbar och hur mycket du än sliter.

Det är mer eller mindre omöjligt eftersom de flesta av oss alltid kommer att ha fler uppgifter att göra än vi har tid på oss att göra dem.

En mer konstruktiv fråga är därför att fundera på hur du ska prioritera dina åtaganden i stället för att försöka hinna allt eftersom det ofta bara skapar mer stress.

Ju hårdare vi jobbar, desto mer trötta blir vi, vilket i sin tur gör oss ännu mindre effektiva.

Även om du aldrig kommer att hinna med samtliga dina uppgifter, kommer du alltid att kunna hinna med de viktigaste.

Du måste lära dig prioritera

Självklart finns det en poäng med att få fler saker ur händerna också, men det första steget är att göra en bra prioritering.

I första hand handlar det om att fråga dig 1) vilka uppgifter som är viktigast och 2) vilka uppgifter som är mest brådskande, och sedan kombinera svaren på detta i en planering.

Om du tar för vana att göra detta med samtliga dina uppgifter kommer du alltid att få det viktigaste gjort och vara säker på att du lägger tiden på rätt saker.

Det fina i kråksången är dessutom att många upptäcker att de faktiskt inte behöver göra allt som de trodde att de var tvungna till, vilket innebär att de kan frigöra en hel del tid.

Vill du lära dig mer om detta?

I min onlinekurs Fokusformeln får du lära dig en konkret steg för steg-metod för att prioritera dina uppgifter på ett enklare och smartare sätt.

Klicka här för att läsa mer om kursen.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy