Fem misstag att undvika för dig som brukar jobba hemma

Häromdagen pratade jag med en bekant – vi kan kalla honom John – som berättade att han hade haft en videokonferens några dagar tidigare.

Från början var det tänkt att mötet skulle hållas via telefon, men plötsligt föreslog Johns kollega att de skulle gå över till video i stället.

Problemet var bara att John inte hade klätt på sig utan fortfarande satt i morgonrock, trots att tiden började närma sig lunch.

På något sätt lyckades han snabbt klä på sig för att kunna genomföra mötet via video på ett anständigt sätt, men han kommer nog inte att göra om samma misstag.

Jag är ganska säker på att en hel del människor kan känna igen sig i den där situationen. Den ökade mängden hemmaarbete kan ställa till det på lite oväntade sätt ibland.

Undvik detta när du jobbar hemifrån

Men det finns fler fällor att falla i när det handlar om att jobba hemma. Låt oss titta på fem misstag vid hemmajobb och hur du undviker dem:

Misstag #1: Du jobbar på oregelbundna tider. När du inte har samma givna struktur är det lätt hänt att tiderna luckras upp. Du kanske börjar och slutar på olika tider, och däremellan slänger du in någon privat syssla som att träna eller hänga tvätt. Detta gör att dagarna blir onödigt långa och att du blir mindre fokuserad. Försök att hålla dig till ungefär samma tider som om du skulle ha varit på kontoret.

Misstag #2: Du multitaskar. Det är samma grundprinciper som gäller när du jobbar hemma som när du är på jobbet när det handlar om att vara så effektiv som möjligt. Att multitaska, det vill säga att växla mellan olika uppgifter är lika illa oavsett varifrån du jobbar. Arbeta med en sak i taget i stället så att du är fullt fokuserad på det du gör, så kommer du att få fler saker ur händerna och känna dig mindre splittrad.

Misstag #3: Du klär dig ”opassande”. Detta kan förstås vara ett problem om du råkar ut för samma sak som John när ett telefonmöte oväntat förvandlas till en videokonferens. Men det har också en psykologisk funktion. Klä dig som om du skulle gå till jobbet så kommer du även mentalt att ställa in dig på att prestera. När jobbdagen är slut byter du om igen för att signalera till dig själv att det är dags att vara ledig.

Misstag #4: Du sitter på olika platser när du jobbar. Detta fungerar på samma sätt som när det gäller tiderna. Om du sitter på olika ställen hela tiden så kommer du inte att förknippa någon plats med jobb och till slut inte heller med fritid. Sätt av en speciell plats där du mestadels jobbar så att du kommer in i jobbstämningen när du sitter där. Visst kan du byta plats ibland för att få nya intryck, men överdriv inte.

Misstag #5: Du planerar inte dina dagar på förhand. Bara för att mycket i din jobbtillvaro inte är lika styrt av yttre faktorer som det brukar vara så finns det ingen anledning att inte strukturera upp din tid. Att planera dina dagar och veckor och bestämma på förhand vad du ska göra och när du ska göra det är viktigt för att få ut så mycket av din tid som möjligt. Det är lika viktigt när du jobbar hemifrån.

Gör ditt bästa när du ska jobba hemma

Hur väl människor trivs med att jobba hemma varierar från person till person, och det är förstås inte alla som har möjlighet att välja hur de vill göra.

Men om du just nu jobbar mycket hemma, oavsett om du trivs med det eller inte, finns det ingen anledning att inte göra det bästa av situationen.

Undvik de här fem misstagen så har du goda möjligheter att prestera lika bra eller kanske till och med bättre när du jobbar hemifrån.

De här tipsen är förstås bara några exempel på hur du kan lägga upp ditt hemmajobb för att få ut så mycket som möjligt av det.

Vill du lära dig fler sätt att få mer gjort på samma tid och kunna skära ner på din arbetstid, ta en titt på min onlinekurs Fokusformeln där du får lära dig ett helt system för att snabbt och enkelt öka din effektivitet.

Klicka här för att läsa mer.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy