En lektion om effektivitet med basketlegenden Michael Jordan

En av de mest framgångsrika idrottsmännen genom tiderna måste sägas vara den amerikanske basketspelaren Michael Jordan.

Med tanke på hans enorma framgångar är det lätt att tro att han har lyckats med allt som han har företagit sig på basketplanen. Men det stämmer förstås inte.

I boken ”Nike culture: Sign of the swoosh” av Robert Goldman och Stephen Papson säger han så här:

”Jag har missat över 9 000 skott i min karriär. Jag har förlorat nästan 300 matcher. 26 gånger har jag fått förtroendet att skjuta det avgörande skottet och missat. Jag har misslyckats om och om och om igen i mitt liv. Och det är därför jag har lyckats.”

Med andra ord, du behöver inte göra allt perfekt för att få resultat.

Vad du kan lära dig av Michael Jordan

Det gäller även när det handlar om din tid. Även om du kanske inte har några ambitioner att bli basketproffs så finns det en del du kan lära dig av Michael Jordan.

När du inte hinner med allt du har tänkt dig och dagen är slut lång innan din att göra-lista, är det lätt hänt att du känner dig besviken och kanske till och med lite misslyckad.

Men som sagt, du behöver inte hinna allt. Det viktigaste är att du hinner det viktigaste och rör dig i rätt riktning. Det är det som gör den stora skillnaden i det långa loppet.

För att lyckas med detta behöver du veta vad du vill uppnå med din tid, prioritera dina uppgifter och följa en tydlig planering.

Du behöver också vara fokuserad och minska ner på vissa typer av vanliga problem när det gäller tidshantering, exempelvis prokrastinering.

Du hinner inte allt, men det viktigaste

Detta innebär inte att du kommer att hinna med allt eller att dagarna helt plötsligt kommer att innehålla fler timmar. Men som sagt, det gör ingenting.

Du kommer att hinna med det viktigaste och ha en tydlig riktning för hur du använder din tid, och det är det viktigaste.

Så i stället för att fokusera på allt du inte hann i dag, ge dig en klapp på axeln för allt som du faktiskt fick gjort och fundera på hur du kan göra lite bättre ifrån dig i morgon.

Så länge du vet att du har gjort vad du kan när det gäller att exempelvis sätta tydliga mål och prioritera dina uppgifter, så är du på rätt väg.

Du blir hela tiden bättre och bättre

Om du siktar på att göra lite, lite bättre ifrån dig och jobba med dessa saker så kommer du hela tiden att utvecklas.

Det gäller oavsett om du satsar på att bli bäst i världen på basket eller om du helt enkelt bara vill hinna mer på jobbet.

I min onlinekurs Fokusformeln får du lära dig en tydlig plan med konkreta tekniker för samtliga steg i en effektiv tidshantering.

När du använder dig av det här systemet kommer du självklart inte att hinna med allt, men du kommer att märka en tydlig skillnad i hur du mycket du hinner på dagarna.

Klicka här för att läsa mer om min onlinekurs och registrera dig.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy