Fem misstag som ökar din stress (och vad du kan göra)

Stress på jobbet kan som du säkert vet bero på många olika saker.

Ibland är situationen helt enkelt ohållbar och då kan den bästa lösningen vara att byta arbetsplats eller arbetsuppgifter om det är möjligt.

Men ibland beror stressen på att vi lägger upp vårt arbete på ett sätt som inte är optimalt, och i de fallen finns det en hel del vi kan göra för att känna oss mindre stressade.

Misstagen som gör dig stressad

Låt oss titta på fem misstag som ökar din arbetsrelaterade stress och som du faktiskt har möjlighet att påverka:

  • Misstag #1: Du försöker att lösa en hård arbetsbelastning genom att jobba mer. Men mer och hårdare jobb leder till trötthet, vilket i sin tur gör dig mindre effektiv. Ett betydligt bättre sätt att lösa en tung arbetsbelastning är att lära dig prioritera dina uppgifter bättre.
  • Misstag #2: Du multitaskar och hoppar mellan olika uppgifter. Vi känner oss ofta mer effektiva när vi jobbar med flera saker samtidigt, men det är tvärtom. Vi blir mer splittrade och stressade, och får färre saker ur händerna. Sikta på att jobba med en sak i taget.
  • Misstag #3: Du säger ja till uppgifter som du borde säga nej till. Det är lätt att tacka ja till åtaganden som vi sedan ångrar att vi tog på oss och som vi egentligen inte hinner med. Skapa regler för vilka uppgifter du ska säga ja till och vilka du ska säga nej till.
  • Misstag #4: Du delar upp din uppmärksamhet mellan olika typer av uppgifter varje dag, vilket gör att du tvingas skifta fokus alltför ofta. Resultatet blir att du blir mindre effektiv och mer stressad. En bättre idé är att jobba med liknande saker i ett sjok.
  • Misstag #5: Du skjuter upp dina uppgifter så att du samlar på dig surdegar. Bara tanken på allt som vi borde göra men som vi inte har gjort skapar onödig stress samtidigt som vi lätt blir självkritiska och börjar anklaga oss själva för detta.

Nästa steg för att minska din stress

Vill du veta mer om hur du kommer tillrätta med dessa och många andra utmaningar, och minskar din stress genom att lägga upp ditt arbete på ett annorlunda sätt?

Klicka här för att läsa mer och registrera dig på min onlinekurs Fokusformeln där du får lära dig ett helt system för att öka din effektivitet genom att faktiskt jobba mindre.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy