Positiv prokrastinering – varför uppskjutande gör dig effektiv

En av de bästa metoderna jag vet för att få mer gjort är att prokrastinera, det vill säga att skjuta upp mina uppgifter.

Nu tänker du kanske att detta låter lite märkligt eftersom prokrastinering brukar ses som något negativt när det handlar om att få fler saker gjorda.

Och när vi talar om traditionellt uppskjutande så är det förstås inte någon bra idé för den som vill ta tillvara på sin tid på ett effektivt sätt.

Men det är inte den vanliga varianten av prokrastinering som jag talar om här, utan en annan, och betydligt mer konstruktiv variant.

Hur positiv prokrastinering fungerar

Jag pratar om att skjuta upp de uppgifter som inte behöver göras just nu eller som kanske inte behöver göras alls för att lämna plats till andra och viktigare uppgifter.

Det är lätt hänt att vi tänker att vi måste ta itu med alla de uppgifter som vi har framför oss, men det är långt ifrån alla av dem som är lika viktiga.

Om vi behandlar alla uppgifter på samma sätt kommer vi att få mindre utrymme till att ta itu med de som hör till våra övergripande mål och som gör den tydligaste skillnaden.

Genom att skjuta upp de uppgifter som är mindre prioriterade, förutsatt att vi har gjort en bra prioritering till att börja med, får vi både tid och energi över till annat.

Undvik traditionell prokrastinering

Däremot är det förstås ingen bra idé att ägna sig åt traditionell prokrastinering och skjuta upp högprioriterade uppgifter som du bör ta itu med nu.

Men som sagt, det är inte den typen av uppskjutande vi pratar om här.

Däremot kan du gärna prokrastinera övriga och mindre viktiga uppgifter för att frigöra mer tid som du kan ägna åt sådant som du behöver göra nu.

Vill du veta mer om hur du både prokrastinerar på ett positivt sätt och sätter stopp för den negativa varianten av uppskjutande, ta en titt på min onlinekurs Fokusformeln.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy