”Hur viktig är min sömn för min effektivitet och min stress?”

3 minuter

De flesta människor känner nog till att sömnen är viktig.

Men jag är inte säker på att alla vet hur viktig den är för vår effektivitet och våra stressnivåer.

Även om jag har känt till detta under en längre tid, så blev det extra tydligt för mig för några år sedan när jag bestämde mig för att börja prioritera min sömn.

Innan dess hade jag precis som så många andra sovit alldeles för lite under vissa perioder och inte tagit sömnen på samma allvar som jag borde ha gjort.

Men nu bestämde mig för att sikta på minst sju till åtta timmars sömn per dygn eftersom det är ungefär där någonstans mitt sömnbehov ligger.

Jag slutade prokrastinera

Och det gick ganska snabbt att se en tydlig skillnad – inte bara på mitt allmänna välbefinnande, utan också på hur mycket jag fick gjort.

Jag fick lättare att koncentrera mig, jag slutade skjuta upp mina uppgifter i samma utsträckning och jag kände mig mer energisk, vilket gjorde att jag också fick fler saker ur händerna.

Om det någonsin går att prata om en kungsväg till att bli mer effektiv, så skulle jag vilja säga att åtminstone en av dem är en god sömn.

Så om sömnen inte redan är ett prioriterat område för dig, gör det till en målsättning att sova de timmar du behöver.

Det exakta sömnbehovet varierar, men för många ligger det omkring sju till åtta timmar, och det tydligaste tecknet på att du har sovit tillräckligt är att du känner dig pigg och utvilad på dagarna.

Prioritera din sömn under en vecka och notera hur stor skillnad det gör på ditt humör och din effektivitet.

När du väl har gjort detta har jag svårt att föreställa mig att du skulle vilja ha det på ett annat sätt.

Tre tips för en bättre sömn

Det finns förstås hur mycket som helst att säga om hur du får en bättre sömn, men här är tre tips:

  • Tips #1: Håll dig till ungefär samma sängtider varje dag (läggtiderna kan variera på grund av tips nummer tre här nedan, men håll fast vid uppstigningstiderna). Vår sömn styrs till viss del av en inre biologisk klocka och ju mer regelbundna tider du har, desto mer kommer den klockan att signalera för sömn vid rätt tidpunkt.
  • Tips #2: Ha en nedvarvningsrutin före sänggåendet. Ju mer avslappnad du är när du går och lägger dig, desto enklare kommer det att bli för dig att somna. Denna rutin kan se olika ut, men några förslag är att meditera, vika tvätt, läsa en bok eller vattna blommorna. Se bara till att undvika att sitta framför din dator eller någon annan skärm precis före sänggåendet eftersom ljuset från skärmarna hämmar utsöndringen av hormonet melatonin som är viktigt för vår sömn.
  • Tips #3: Undvik att spendera alltför mycket orolig och vaken tid i sängen eftersom det gör att du kommer att börja förknippa den med sömnlöshet. Om du inte har somnat på 10 till 15 minuter är det bättre att du går upp ur sängen en stund och går och lägger dig när du känner dig sömnig igen. Var bara noga med att inte göra något uppiggande när du är uppe, och återigen, undvik skärmar.

Få mer gjort och sov bättre

Detta är som sagt bara några tips på hur du kan få en bättre sömn. Men de är en bra början.

För personer som har lätt att sova räcker det långt med insikten om hur viktig sömnen är och att bestämma sig för att göra den till ett prioriterat område och ta den på större allvar.

En annan sak som är viktig att komma ihåg är att det går åt båda håll. En god sömn leder till en högre produktivitet. Men en god produktivitet gör att du slipper stressa lika mycket och får lättare att koppla av, vilket i sin tur gör att du får lättare att sova.

Vill du lära dig mer om hur du kan få mer gjort, sänka din stress och minska ner på din prokrastinering så är min onlinekurs Fokusformeln något för dig.

I vanlig ordning kan du läsa mer om kursen och registrera dig här.

Lämna en kommentar

Copyright © 2018–2024 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy