Ett antiprokrastineringstrick du kan lära dig av ”The Undoing”

Som så många andra tittade jag för ett tag sedan på tv-serien ”The undoing” med bland andra Hugh Grant och Nicole Kidman.

Som vanligt när det gäller den här typen av underhållning var det ganska svårt att sluta titta eftersom varje avsnitt avslutades med en ny ledtråd och en oväntad vändning.

En del seriemakare lyckas bättre än andra när det gäller det där. Men när det fungerar som det är tänkt är det nästan omöjligt att sluta titta.

”Bara ett avsnitt till.”

Tänk om det var lika enkelt att komma igång med dina arbetsuppgifter, så att du skulle ha svårt att låta bli i stället för att prokrastinera och samla surdegar på hög?

Skapa en cliffhanger för dina uppgifter

Faktum är att det kan vara ganska enkelt att skapa en cliffhanger även när det gäller dina arbetsuppgifter.

Ett sätt att göra detta är att avsluta din arbetsdag mitt i ett moment som du inte gör helt klart och inte tillåter dig att fortsätta med förrän dagen därpå.

Låt oss till exempel säga att du jobbar med ett bildspel till en presentation. Då kan du se till att avsluta arbetet med en liten detalj ofärdig.

Det skulle exempelvis kunna handla om att du lämnar några bilder tomma som du sedan måste leta upp illustrationer till.

Det skulle också kunna vara att du nästan skriver klart presentationen av dig själv, men lämnar någonting kvar som pockar på din uppmärksamhet.

Inte som ”The Undoing”, men nästan

Som du kommer att märka blir det då nästan omöjligt att inte sätta igång med uppgiften dagen därpå. Och när du väl har börjat går resten till stora delar av sig själv.

Jag kan inte lova att det kommer att bli lika frestande som när du ser de sista scenerna i en bra tv-serie, exempelvis ”The Undoing”, men du kommer förmodligen att komma ganska nära.

Att minska ner på uppskjutande är för övrigt något av det bästa du kan göra för att öka din effektivitet.

Inte bara för att det leder till att du får fler och rätt saker ur händerna, utan också för att du slipper dåligt samvete över allt som du borde göra men inte har gjort.

Vill du lära dig fler tekniker för att komma tillrätta med prokrastinering, ta en titt på min onlinekurs Fokusformeln.

Kursen innehåller en hel lektion om uppskjutande med mängder av metoder för att komma tillrätta med prokrastinering.

Klicka här för att läsa mer om hur den kan hjälpa dig med detta.

Lämna en kommentar

Copyright © 2022 Fredrik Hillvesson

Vart vill du att jag skickar checklistan?

Din e-postadress är 100 % säker. Läs mer om vår integritetspolicy på fokusformeln.se/integritetspolicy